Poučna staza "Putevima drevne Berulije"

Otvorenje prvog dijela staze

Napisao Ivan 19. ožujka 2009.
   Javna ustanova "Park prirode Biokovo" i "Brolanenses", društvo prijatelja kulturne i prirodne baštine Breljana zajednički su razvili projekt poučne staze "Putevima drevne Berulije". Prvi dio staze, od Prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo u Brelima Gornjim do crkve sv. Nikole na Biokovu, približit će posjetiteljima život u prošlosti na ovi prostorima.
   Početak puta je u današnjem središtu mjesta Brela Gornja, na Subotišću. Staza dalje vodi do nedavno iseljenog naselja Gornja Mala sa starom crkvom Gospe od zdravlja iz prijelaza sa 17. na 18. stoljeće, starim kamenim kućama, guvnima i bunarima. Staza dalje sa svoje desne strane ostavlja ilirsko groblje zvano Gomila i drevno naselje Besidišće, prolazi pokraj drevnog naselja Klešići, izvora Vodice, špilja Mrkore te guste borove šume znakovitog naziva Dubrava do crkve iz 14. stoljeća posvećene stoljetnom zaštitniku Brela sv. Nikoli, na 572m nadmorske visine.
   Splet starih naselja okolo crkve sv. Nikole vjerojatno je činio drevni utvrđeni grad stare hrvatske kneževine Paganije, Beruliju, koju bizantski car Konstantin Porfirogenet spominje u svom djelu "O upravljanju carstvom" iz 950. godine.
   Sada su postavljene četiri od ukupno devet tabli, umjetnički stilizirane i uklopljene u okoliš, koje sadrže povijesne podatke na hrvatskom i engleskom jeziku. U drugoj fazi uredit će se i drugi dio staze koja će tako dobiti polukružni oblik. Od crkve sv. Nikole staza će voditi u dva smjera:
- preko današnjeg Križnog puta do starih pašnjaka i vojnog puta Žavnjak i
- kroz drevno naselje Zabrdo i mosta preko presušenog korita rijeke Bukve na vojni put, odakle će se put opet račvati u tri smjera: bivše vojno atomsko sklonište u dubinama Biokova, prijevoj Nevista i Francuska cesta do Brela te vojnim putem do Žavnjaka i kanjona Prosik.
   Prva faza staze ujedno je i dio puta za izletište Bukovac sa planinarskom kućom, spomenik prirode špilju Pozjatu i planinsko pojilište Kale.
   Prvi dio poučne staze bit će spreman za posjetitelje već od lipnja ove godine.Slike tabli na poučnoj stazi

(Kliknite na sliku kako bi je uvećali)


© 2007-13  Brolanenses.
nodethirtythree