Zbirka breljanske baštine

Zgrada Zbirke breljanske baštine

Prezentacijski centar Parka prirode Biokovo "Brela Gornja"

Napisao Ivan za prospekt Parka prirode Biokovo.

   Prezentacijski centar "Brela Gornja" nalazi se u zgradi Zavičajne zbirke Breljana koju su 1908. izgradila braća Bekavac za potrebe osnovne škole koja je s manjim prekidima bila u toj funkciji do 1954. godine, a u proteklih 50-ak godina povremeno je služila za različite svrhe.
   Izgrađena je u stilu tradicijskog ruralnoga graditeljstva za škole onog vremena i sastavni je dio kulturne, povijesne i gospodarske baštine te začetnik formiranja današnjeg centra mjesta.

   Javna ustanova "Park prirode Biokovo" prihvatila je inicijativu Društva prijatelja kulturne i prirodne baštine Breljana - Brolanenses te je izrazitim zalaganjem i naporom članova društva i djelatnika Ustanove, uz potporu Općine Brela i Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Hrvatskim biospeleološkim društvom za posjetitelje otvorila Prezentacijski centar Parka na zapadnom ulazu u sam Park prirode Biokovo.
   U okviru započete suradnje s društvom Brolanenses, Javna ustanova "Park prirode Biokovo" planira i uređenje poučne staze kroz Park na području Brela Gornjih, koja bi vodila od same zgrade Zavičajne zbirke Breljana u kojoj će društvo Brolanenses u preostalim prostorijama postaviti Zavičajnu etnozbirku.

   U Prezentacjskom centru "Brela Gornja" izložbom "Biokovo" planirano je po prvi put posjetiteljima u cijelosti predstaviti prirodne osobitosti i ljepote Parka prema navedenom sadržaju:

   - Podzemlje - speleologija, biospeleologija
   - Kvartarni fosilni nalazi
   - Zoologija
   - Botanika
   - Geologija.

   U prezentacijskom centru posjetiteljima su dostupni promidžbeni materijali i suveniri Parka te publikacije društva Brolanenses.

   Od mjeseca srpnja 2008. godine posjetiteljima je dostupna cjelokupna izložba "Biokovo" u Prezentacijskom centru Brela Gornja!
   Izložba na gotovo 110m2 obuhvaća sve geološke i biološke osobitosti Parka i otvorena je od lipnja do kraja rujna svaki dan od 8 do 16 sati!
   Fotografije pogledajte ovdje.

Zbirka breljanske baštine

Napisao Ivan 27. ožujka 2013. godine

   Prvi dio Zbirke breljanske baštine, prostori stare breljanske kužine , biti će otvoreni do kraja 2013. godine i biti će dostupan Breljanima te zainteresiranim domaćim i stranim gostima tijekom turističke sezone, ali i tokom cijele godine uz prethodnu najavu.

   Poziv na otvorenje te fotografije i izvještaje s otvorenja prvog dijela Zbirke objavit ćemo na našim internet stranicama.

Slike

Leptiri

Kutija s leptirima, detalj iz Prezentacijskog centra "Brela Gornja".


© 2007-2013  Brolanenses.
nodethirtythree